Wat zijn kerntalenten

‘Ja, dat is leuk dat je anderen vinden dat je dat goed kán, maar vind je het ook léuk?’. Een zin die is gebrand in mijn geheugen. Het klinkt zo logisch, maar voor mij was het op dat moment iets compleet nieuws. Dit was in een periode dat ik niet wist wat ik moest gaan doen qua werk en maar zat te bedenken waar ik goed in was. Want waar je goed in bent, daar moet je verder mee. Dat was je gegeven. Tenminste, dat dacht ik. 

Ik kon het nog niet praktisch maken, die zin ‘vind je het ook zelf léuk?’, maar hij resoneerde enorm in mijn hoofd. Ik kan dus ergens goed in zijn, maar het niet hoeven doen, wanneer ik het niet leuk vind….. Wow… 

Wat vind je leuk 
En dit is, kwam ik een jaar of 15 later achter, exact waar kerntalenten over gaat. Kerntalenten gaan niet, zoals traditionele talenten, over dingen waar je uitmuntend in bent of beter in bent dan anderen. Dat kan, maar dat hoeft niet. Kerntalenten gaan niet over wat anderen vinden, wat de buitenwereld zegt over dat wat je doet. Kerntalenten gaan puur over dat wat jíj leuk vindt, waar jíj blij van wordt en waar jij je bed voor uit stapt. Anderen kunnen er nog wel wat van vinden, maar dat verandert je eigen kerntalenten niet. 

Geen vergelijking
Kerntalenten vergelijkt ook niet met anderen. Wanneer je bijvoorbeeld een sterk kerntalent flexibiliteit hebt, is dat niet sterk ten opzichte van anderen of ten opzichte van de bevolking. Veel persoonlijkheidstesten doen dit wel. Die vergelijken hoe je scoort ten opzichte van een hele grote groep anderen. Wat dus niet perse iets zegt over jouzelf, maar vooral over jou ten opzichte van anderen. 

Wanneer bijvoorbeeld het kerntalent flexibiliteit sterk bij jou aanwezig is, betekent dit niet simpelweg dat je flexibel bent of meer flexibel dan anderen. Het betekent dat je het fijn vind om mee te bewegen, je aan te passen aan anderen, andere culturen en groepen en dat je bereidt bent om je te laten beïnvloeden. Is het klein, dan kosten deze zaken je energie. Waar dan weer uit voorkomt dat je liever standvastig bent en aanpassen je energie kost. Je kán dus wellicht wel flexibel doen en misschien ook wel meer flexibel doen dan anderen, maar dit gaat dan ten koste van je energie. 

Van binnenuit
Wanneer je je kerntalenten kent, leer je te handelen van binnenuit en het oordeel van anderen, waarden en normen van buiten of die jij je eigen hebt gemaakt, te onderscheiden van dat wat van binnenuit komt, wat er van binnen al die tijd al zit. Wat anderen aan de buitenkant zíen hoeft niet te zijn wat er van binnen aanwezig is. Er is geen goed of fout bij de kerntalenten. Of iets sterk, half of klein is, het is allemaal goed. Flexibel zijn is niet in alle omstandigheden handig en niet empathisch zijn kan in meerdere situaties heel passend zijn. 

‘Ja, leuk dat anderen vinden dat je dat goed kán, maar vind je het zelf ook léuk?’ Een zin die zo is blijven resoneren, dat ik er mijn werk van heb gemaakt.