Passief??

‘Ik had laatst weer iets met Jan. Zo passief als die gast is!’, vertelt een geïrriteerde ondernemer. ‘Ik had zo’n toffe opdracht voor hem en wat doet hij? Helemaal niks! We hadden net een nieuwe lasersnijder van net geen miljoen aangeschaft en ik vroeg hem om daar lekker op los te gaan en nieuwe dingen te bedenken die we op dat apparaat kunnen produceren. Leuk toch? Ik had het wel geweten hoor, als mijn baas me dat had gevraagd. Kom ik een paar uur later bij hem, heeft hij niks gedaan! Ik hoef hem toch niet aan het handje vast te houden en voor te doen hoe het moet?’

Kijkend naar zijn kerntalenten zou er weinig passiefs aan Jan moeten zijn. Een echte aanpakker en iemand die niet afwacht, maar proactief dingen oppakt. Dus het lijkt me stug dat de passiviteit van Jan een probleem zou zijn.

Deze ondernemer ziet bepaald gedrag bij Jan en geeft daar zijn eigen invulling en oordeel aan, vanuit zijn eigen perspectief. Iets wat we allemaal doen. Zijn oordeel over Jan: Jan is passief. Maar niets is minder waar! Wat Jan wél heel lastig vindt en ook echt niet leuk, is buiten de box denken en improviseren met wat voor handen is. Hij is een echte binnen de box denker en doener. Vraag hem een kast in elkaar te zetten of een motor te monteren en hij doet dat met alle plezier, mits de juiste materialen er zijn. Maar nieuwe dingen bedenken of verschillende dingen bij elkaar brengen en iets nieuws ervan maken… nee, daar mag iemand anders voor gevraagd worden. 

Dit soort onduidelijkheden of onjuiste duidingen lijken klein en onbeduidend, maar helaas zijn ze maar al te vaak het begin van een vicieuze cirkel van onbegrip en irritatie.


De dingen goed benoemen draagt bij aan het geluk van de wereld

'Bien nommer les choses ajoute au bonheur du monde’! Oftewel: De dingen goed benoemen draagt bij aan het geluk van de wereld. Iets wat Daniëlle Krekels, de ontdekker van de KernTalenten, regelmatig herhaalt. De dingen juist benoemen maakt een enorm verschil. En dát is waar de KernTalenten een belangrijk verschil in maken. De dingen goed benoemen, los van het eigen referentiekader en perspectief. Zonder waardeoordeel, gewoon zoals het is.