Is jouw plan op orde?

Verdwalen in het bos, een huis bouwen zonder fundering en een berg beklimmen zonder voorbereiding. Wat is overeenkomst? Juist, er ontbreekt een plan. Uit onderzoek onder 150 werkzoekenden blijkt dat minder dan 3% zoekt met een echt concreet plan.

Een goed plan maakt elke dag voor mij het verschil. Zonder plan kan ik niet ondernemen. Dat zal voor jou als werkzoekende niet anders zijn. Het liefst ben je morgen weer aan de slag en jouw doel is dan waarschijnlijk ook om zo snel mogelijk weer werk te hebben. Maar heb je daar ook een plan voor en zo ja, werkt dat plan?

Ik geef je 4 resultaten die reden voor jou zijn om vandaag nog te willen starten met een plan.

RESULTAAT 1 – Geeft grip

Je staat op Schiphol en wilt er even tussenuit. Je  koopt een ticket met een bestemming waar je nog nooit van gehoord hebt en stapt het vliegtuig in om je te laten verrassen. Het is een reis zonder dat je bepaald hebt waar je exact heen gaat.

Onderweg kom je erachter dat je bestemming minder warm is dan de kleren die je bij je hebt, je toch een visum nodig hebt of de hotels zo kostbaar zijn dat je ergens een tent moet opzetten, maar die ligt thuis op zolder.

Je komt aan op je bestemming en je kunt niets anders doen dan dit te accepteren. Je doel verandert. Je wilde er ontspannen tussenuit, maar nu maak je je opeens druk over allemaal zaken die je vooraf had kunnen beïnvloeden.

Zonder plan een vakantie boeken klinkt dom, maar toch is dit de manier waarop de meeste mensen op zoek gaan naar werk. Al klinkt het logisch om je zoektocht te starten met een concreet plan, toch gaan ze op allerlei vacatures in met elke keer weer die hoop het te worden, zonder voor zichzelf eerst de richting en de stappen te bepalen. Wat maakt het hebben van een plan nu voor jou zo anders?

Zo’n plan geeft grip. Grip doordat je weet welke stappen je moet zetten in je zoektocht, zodat je de richting op gaat die je wilt én doordat de stappen die je zet ook passen bij dat wat je wilt. Elke stap is gericht op de richting die je op wilt. Niet zomaar een baan, maar een baan die bij jou past. Structuur zorgt voor grip en grip zorgt voor zelfvertrouwen. In je sollicitatieactiviteiten is dit de onderscheiden factor en het grote verschil tussen jou en al die anderen.

RESULTAAT 2 – Geeft richting

Met een plan werk je toe naar een doel waar jij over 2, 5 of 10 jaar wilt staan. Daarnaast ben je actief bezig om je loopbaan vorm te geven, ook nu je mogelijk thuis zit. Ik geloof in een duurzame arbeidsrelatie. En ik ben ervan overtuigd dat jij daar als zoeker direct invloed in hebt. Het is van belang dat jij exact weet wat je wilt, inschat hoe realistisch dat is en eventueel je tussenstappen bepaalt.

Zoek ook uit waar de organisatie aan moet voldoen en wat jou wel en niet uitdaagt. Dit voorkomt een mismatch tussen jou en je (potentiële) werkgever. Alleen wanneer dit helder is, kan je zoeken naar de organisaties die hieraan voldoen. Vind jij op deze manier je nieuwe werkgever, dan is dat ook een plek waar jij je optimaal kan ontwikkelen. Dus door je gerichte zoektocht naar een werkgever die past bij jou en je overtuigingen, investeer jij in je toekomst.

Als je dit leest kan je door alle afwijzingen denken dat er geen werkgevers zijn die bij je passen en geen werk is te vinden waarin jij je verder kan ontplooien. De vraag is of je tot nu toe vooral reageerde op vacatures of dat je in gesprek bent gegaan met vakgenoten, organisaties en mogelijk toekomstig leidinggevenden.

Hierin zit een groot verschil hoe jij zelf een nieuwe richting geeft aan je toekomst. Zit je vooral te zoeken achter je computer of ontdek je welke kansen er zijn door kennis te delen met anderen in gesprekken?

RESULTAAT 3 – Zorgt dat je concreet bent

Door te werken vanuit een plan weet je wat jij wilt, want dat heb je uitgebreid onderzocht. Doordat jij weet wat je wilt en dit goed kunt verwoorden, willen mensen met jou in gesprek. Zelfs wanneer ze normaal niet echt open staan voor dit soort gesprekken. Je haalt resultaat uit zo’n gesprek en krijgt in veel gevallen motivatie om je zoektocht voort te zetten door de inspiratie van je vakgenoot.

Doordat je concreet bent en weet wat je wilt, ga je elk gesprek in met een doel. Hierdoor zorg je ervoor dat ook elk gesprek bijdraagt aan het realiseren van jouw doel. En dat doel is dus niet zo snel mogelijk een baan te veroveren of werk te vinden.Nee, het gaat om een plek vinden waar jij vanuit een duurzame relatie je kennis en expertise kan inzetten.

Als jij concreet bent, ontstaan er meer kansen. Simpelweg doordat jij ze ziet en je je niet meer hoeft te richten op al die andere zaken die uiteindelijk niet bijdragen aan het behalen van jouw doel. Anderen gaan begrijpen wat je aan meerwaarde biedt en je gaat denken in kansen in plaats van bedreigingen.

RESULTAAT 4 – Gebruik effectief je energie

In onze tuin hebben wij een perenboom die jarenlang één peertje produceerde. Die boom heeft niet tot doel om die ene peer voort te brengen, dat moeten er natuurlijk meer zijn! Een expert vertelde de oplossing om te zorgen dat deze perenboom meer ging produceren. Hij legde uit hoe er gesnoeid moest worden en dat advies hebben we vorig jaar februari opgevolgd. Een maand later groeiden er 20 bloesems aan de boom en uiteindelijk was dat ook de grootte van de oogst! 20x vergroting van de productiviteit!

De les die jij hieruit kan leren, is dat snoeien altijd gericht is op meer en betere resultaten. Doordat je snoeit, steek je niet meer alle energie in allemaal verschillende kansen. Snoeien, keuzes maken waar jij je energie op gaat richten, is onderdeel van een goed en functioneel plan.

Door te snoeien kan je doelgericht de energie en de voeding geven aan de kansen die jou dichter bij je doel brengen. Al die vruchteloze takken, hebben geen voeding meer nodig. Die voeding kan in de takken die vruchten kunnen gaan dragen, in plaats van takken die alleen maar langer worden.

Zo is het ook met werk zoeken. Zonder gericht doel en zonder plan, gaat er een heleboel energie verloren in doelloze en nutteloze activiteiten. Als je dit herkent dan wens ik je toe dat je zo snel mogelijk aan de slag gaat met een echt plan.

Hoe is het met jouw plan?

Kijk eens welk van de bovengenoemde resultaten je op dit moment mist. Dit geeft aan hoe effectief het plan is en of dit plan je ook gaat brengen wat je ervan verwacht, namelijk een baan die je uitdaagt.

Ik geloof dat je met een goed plan het resultaat gaat boeken dat bijdraagt aan het vinden van je passende baan.