Martin buiten

Talentgericht leiderschap


Opleidingsvorm: Individueel | Studiebelasting: 45 uur | Duur: ca. 6 mnd | Opbouw: 1 dagdeel en 4 gesprekken | HBO/WO werk denkniveau | herregistratiepunten: 40 (schoolleidersregister) | Investering: €2450,-


Inleiding

Wil jij jezelf beter inzetten in je werk en je omgeving? Wil je sterker staan als leidinggevende en doen waar je je goed bij voelt? In deze training vergroot je je persoonlijk leiderschap en leer je aan je eigen leven richting te geven. Je krijgt door middel van jouw unieke kerntalenten inzicht in de laag onder je drijfveren, talenten en waarden. Jouw uitdaging ligt vooral in het doen waar jij zelf goed in bent. Realiseer vanuit je eigen kracht je doelen, zodat je minder wordt geleefd, meer energie hebt en kunt zijn wie je wilt zijn.

Opbrengst

 • Ken je kwaliteiten en zet deze effectief in.
 • Word je bewust van je natuurlijke stijl van leidinggeven.
 • Houd je staande in een complexe omgeving zonder stress.
 • Vergroot je vitaliteit en veerkracht.
 • Train je leiderschapskwaliteiten om je doelen te realiseren.
 • Ervaar meer plezier, energie en handel vanuit jouw drives.
 • Ervaar zelfvertrouwen, innerlijke rust en verbinding met jezelf.
 • Zet makkelijker je eigenheid in in je leiderschap.
 • Krijg helder wat goed gaat, beter kan, wat je volgende stap is.

Voor wie

Je wil als schoolleider gericht werken aan je persoonlijk leiderschap en bent bereid op een dieper niveau naar jezelf te kijken. Hierdoor worden je keuzes helder en vergroot je je invloed.

Deze training gaat vooral over persoonlijk (talentgericht) leiderschap. Wil je daarnaast ook aan de slag met veranderprocessen in je school? Bekijk dan de jaartraining ‘Leidinggeven met IMPACT’.

Inhoud

Het programma "Talentgericht leiderschap" bestaat uit 1 dagdeel en 4 gesprekken verdeeld over 2 modules.

“Confronterend, maar door de diepgang ook zeer nuttig en een echte eyeopener.”

Module 1: wie ben ik als persoon: inzicht vanuit jouw KernTalenten?

1 dagdeel en 2 losse gesprekken

Tijdens deze module krijg je als persoon zicht op waar je je energie vandaan haalt en vergroot je je bewustzijn t.a.v. je (dagelijks) handelen in de professionele context.

Start training:

 • Je start de training met een nulmeting en een online vragenlijst.
 • Je kerntalenten worden vastgesteld tijdens de eerste bijeenkomst.

Leerdoel:

 • Je wordt je bewust van jouw eigen sterke kerntalenten en drijfveren en waardes.
 • Je maakt een koppeling tussen je dagelijkse praktijk en je eigen kerntalentenprofiel.
 • Je reflecteert op je eigen handelen in relatie tot waar je energie van krijgt, trots op bent en waar je kracht ligt en formuleert ontwikkelpunten.

Module 2: Wie ben ik als leider: effectief leiderschap, leider als coach

2 gesprekken

Tijdens de tweede module krijg je inzicht in je leiderschapsvoorkeuren en leggen we deze naast actuele theorie over leiderschap. Sowieso is theorie over (persoonlijk) leiderschap leidraad tijdens dit herregistratieprogramma. Tijdens dit deel ga je aan de slag met een persoonlijk leerdoel n.a.v. het leiderschapsverslag. Je ontdekt hoe je leiderschapseffectiviteit en leiderschapsstijl kunt versterken.

 • Je leert je eigen voorkeuren in leiderschapsstijl en koppelt deze aan leiderschapstheorie.
 • Je neemt je handelen in jouw organisatie onder de loep en leert te zien welke sterke hulpbronnen (mensen) je kunt inzetten ter versterking van je handelen.
 • Je leert te vertrouwen op je eigen gedrag en handelen en wordt je bewust van je waarden, normen, grenzen, defensiemechanismen, (onbewuste) strategieën, projecties en gewoontes en het effect daarvan op het team/het individu van jouw organisatie.
 • Je gaat de confrontatie met jezelf aan en weet te verwoorden welke ontwikkeling je hebt doorgemaakt en wat dit betekent voor de praktijk.

Je werkt door deze training aan twee professionaliseringsthema’s vanuit de beroepsstandaard van schoolleiders: ‘persoonlijk leiderschap’ en ‘onderwijsinrichting en schoolorganisatie’. 

Afsluiting en certificering

Je rondt het programma af met een ‘voldoende’, maar het scoren van een onvoldoende is mogelijk als je niet voldoet aan de eisen van het programma. . Met het goed doorlopen van het programma behaal je 40 herregistratiepunten voor het schoolleidersregister PO. 

Studiebelasting

Naast de contacturen gedurende de opleiding dien je rekening te houden met een extra studiebelasting van 36 uur. De studiebelasting bestaat over het algemeen uit het lezen van literatuur, huiswerkopdrachten en/of reflectieopdrachten ter voorbereiding op het volgende dagdeel.

Literatuur

Aan te schaffen literatuur:

verplichte literatuur (totaal €133,35):  

De zeven eigenschappen van effectief leiderschap . Covey, S. R., & N. (2019). Managementboek.nl

Krachtig met kerntalenten. Krekels, D. (2018).  (1ste editie). Manteau. Managementboek.nl

De vijf frustraties van teamwork. Lencioni, P. (2012) Managementboek.nl

Aan de slag met teamcoaching (2de editie). Lingsma, M. (2018). Managementboek.nl

Teams van de toekomst (1ste editie). Van de Wiel, G., & Van der Schoor, J. (2017). Managementboek.nl

 aanbevolen literatuur (totaal €76,93):

Teamrollen op het werk. Belbin, R. M. (2010). Managementboek.nl

Durf te leiden: De kracht van kwetsbaarheid voor moedige leiders. Lev. Brown, B. (2019).

De moed van imperfectie (1ste editie). Lev. Brown, B. (2021). Managementboek.nl

De 8ste eigenschap. Covey, S. R. (2013). Managementboek.nl

Details & Prijzen

Individueel traject

We werken één op één. De kracht van jou als leider is het kennen van jezelf. We gaan samen met jou op weg om dit te onderzoeken en het praktisch te maken.

Gesprekken vinden plaats op ons kantoor in Zwolle. Voor het herregistratieprogramma 'Talentgericht leiderschap' betaal je per deelnemer € 2450,- (vrijgesteld van BTW). Dit is inclusief € 225 registratiekosten in het Schoolleidersregister PO.

Met deze training werk je aan de volgende twee SRPO-thema’s: Persoonlijk Leiderschap en Onderwijsinrichting en schoolorganisatie.

Meer weten? Neem contact op met onze adviseurs

We helpen je graag om je leervraag zo scherp mogelijk te formuleren in een persoonlijk adviesgesprek. Bel of mail ons via: info@ambitieaanzet.nl | 038 380 10 20.


Aanmelden

Ga terug naar 'Talentgericht leiderschap'