Ik verveel me kapot

Ik ben wat verbaasd als ik haar kerntalentenconstellatie zie. Het kan niet anders dan dat zij in een soort constante vermoeidheid hangt. Wat een bak aan potentieel! En wat gebruikt ze daar weinig van! Het verklaart ook het lusteloze gevoel dat ze uitstraalt.

Als je te weinig je sterke kerntalenten aanspreekt, doe je te weinig waar je energie van kríjgt. Als je dat lang genoeg doet, kom je in een bore-out. Een bore-out ‘ziet’ er hetzelfde uit als een burn-out , maar de oorzaak en de oplossing zijn anders. Het lastige van een bore-out is dat je daar heel passief van wordt. Heb je daar een sterk strategisch kerntalent bij, en voor jezelf geen doel gesteld, dan wordt het allemaal nog passiever. De zin om in actie te komen wordt door de bore-out ook nog eens goed onderdrukt. Dan kan je dus wel heel autonoom en initiatiefrijk zijn, of zelfs heel ondernemend, in beweging komen is dan toch lastig.

En als je moe bent, heb je de neiging om te gaan voorkomen dat je nog vermoeider wordt door dan maar nóg minder te doen. Bijvoorbeeld minder sporten of minder met vrienden afspreken. Want als je moe bent, moet je uitrusten en uitrusten doe je door minder te doen. Dat is dan vaak de gedachte.

Maar als je in een bore-out zit en je gaat nóg minder doen, spreek je nog minder sterke kerntalenten aan en val je dus nóg dieper in je bore-out. Want door nog minder te gaan doen, doe je dus nog minder dingen die juist energie géven. De balans tussen energie verliezen en energie krijgen van de dingen die je doet, is dan weg.

Wat je juíst beter kan doen is meer of andere dingen doen en dan vooral dingen die je écht heel leuk vindt. Wel het huis uit, weg bij die tv, een oude hobby oppakken, meer bewegen, meer met mensen doen (als dat een sterk kerntalent is natuurlijk) etc.

Ik legde dit principe aan de-vrouw-met-de-bak-potentie-maar zich-kapot-verveelde, uit. Het klikte meteen! De moeheid zat dus niet per se tussen haar ‘oren’, zoals ze wel eens dacht. De moeheid en het gevoel van saaiheid waren goed te verklaren. Haar ogen werden helder, ze ging rechter op zitten en er leek een last van haar schouders te vallen. Dit hoefde niet zo te blijven. En het begin van de oplossing bleek verrassend eenvoudig en leuk: Ga méér dingen doen die je energie géven en die je écht heel leuk vindt!


Wil je meer weten over een bore-out?Leestip:
'Ik verveel me kapot' van Froukje Vermeulen
'Bore-out. Over chronische verveling op je werk' van Marjo Crombach