Ideeënfontein

Herken je dat? Mensen met een enorme fontein aan ideeën. Elke keer weer een nieuw idee, maar je ziet die ideeën nooit écht wat worden. Misschien bij jezelf of bij mensen in je omgeving?

Voor mij herkenbaar, want zo gaat het bij mij. Ik heb ontzettend veel ideeën, maar ze komen maar moeilijk tot wording. Of nou ja, ik breng ze vaak niet tot wording. Er kunnen legio redenen zijn waarom dat niet gebeurt of niet lukt. Een kerntalentenanalyse kan dat haarfijn uitleggen.

Het kan bijvoorbeeld komen doordat je niet van organiseren houdt en het bedenken van hóe je iets gaat aanpakken echt lastig vindt. Of je houdt er niet van om vanuit jezelf zoiets in gang te zetten. Misschien heb je er mensen voor nodig, maar hou je niet van bezig zijn in groepen of samen met iemand dit op te pakken.

Een mooi voorbeeld vind ik ook altijd mensen die bol staan van ideeën, ze ook uitvoeren, maar dan stopt het. Dat is ook irritant: heb je een tof idee en regel je dat, maar is er niemand die het wil kopen of er aan mee wil doen. Dan bloed het idee uiteindelijk dood. Ook daar kunnen allerlei oorzaken aan ten grondslag liggen, ook bij jezelf. En als je die oorzaken kent, dan heb je gelijk de gereedschappen in handen om te zorgen dat je ideeën wel doorgaan en in leven blijven! Of in ieder geval meer kans maken om te blijven leven.

Veel oorzaken kan je haarfijn uit je kerntalenten halen. Sinds ik deze ken weet ik waardoor ik niet in de uitvoerfase kom met mijn ideeën. Én ik weet dat ik anderen hierbij nodig heb. Als het iets kleins is zoals het haken van een deken, het onderhouden van een moestuin (via de Makkelijke Moestuin, anders wordt het te ingewikkeld), of iets nieuws koken, dan gaat het prima.

Maar wordt het groter, dan zal ik echt de hulp van anderen moeten inschakelen. Ik weet ook goed waar ik wel iets kan bijdragen en waarin je echt iemand anders moet vragen, waardoor ik beter kan voorkomen dat ik in situaties beland waarin er dingen worden verwacht die ik niet kan waarmaken.

En ik weet niet alleen aan welke knoppen ik moet draaien. Ik neem het mezelf niet meer kwalijk, ik vind mezelf niet meer dom omdat ik het niet kan en ik kan er af en toe ook hard om lachen!