Ambitie aan Zet!

Alles wat je van ons wilt weten

Nou ja alles! Het is in elk geval een begin. We leggen uit waar we voor staan, hoe we werken en waarom je met ons zou willen werken. Dikke kans dat je nog wel wat vragen hebt of het juist meer vragen bij je oproept. Maak dan snel met één van ons een afspraak.

Gedachte / filosofie waaruit wij werken

Je wordt niet creatief door met Lego te spelen

Danielle Krekels ontdekte in 1980 dat je favoriete kinderspelletjes en hoe je daarmee speelde, alles zeggen over je dieperliggende, natuurlijke talenten.

In haar werkveld werving en selectie van wetenschappelijk opgeleid personeel kwam zij er achter dat ingenieurs een verrassend vergelijkbare speelvoorkeur in hun kindertijd bleken te hebben. Deze vaststelling was de aanleiding voor verder onderzoek.

Zo ontdekte ze 23 KernTalenten, met elk hun eigen specifieke componenten. Na meer dan 10.000 diepte-interviews is de KernTalenten-methode stevig empirisch uitgebouwd en verfijnd.

Het is geen methode met hokjes waar je als mens in gestopt wordt en waarbij het systeem leidend is. Nee, jij als individu bent het vertrekpunt en het geeft jouw persoonlijke samenstelling van 23 KernTalenten weer.

Geen hokjes of archetypes maar vanuit een positieve ervaring de uniciteit van de volledige persoon in kaart brengen. Dát inzicht geven waarmee onze klanten écht en duurzaam geholpen worden. Dat doet de KernTalentenanalyse.

Zorg dat het fundament klopt

Wanneer je ernstig ziek bent ga je naar de specialist en neem je geen genoegen met een potje pillen die de huisarts voorschrijft. Nee, je wilt het grondig onderzocht hebben. Stel dat je een huis hebt en je krijgt scheuren in de muur, dan wil je goed advies zodat je s’nachts goed kan slapen, met minder neem je geen genoegen.

Dat is op het gebied van testen niet anders. Met regelmatig staat daar een disclaimer op dat je het niet mag inzetten voor werving en selectie doeleinden of nog mooier dat de inhoud naar alle waarschijnlijkheid wel klopt. En dan hebben we het over de meest gebruikte persoonlijkheidstesten in de de markt.

Daar maken wij ons nou ontzettend boos over. Het is verklaarbaar doordat veel is terug te brengen naar de archetypes of een afgeleide daarvan. Eigenlijk vragen al die tests wat je voorkeuren zijn op dit moment of meet het de ontwikkelde competenties of vraagt het je omgeving wat zij van jou vinden.

De uitkomsten zijn enorm gekleurd door de richting die je op bent gegaan, je ontwikkelmogelijkheden en obstakels die je in je leven zoal tegenkwam. Of je op dit moment op je plek zit of de conclusie hebt getrokken dat je iets nooit meer wilt. Maar ja je neemt jezelf mee, altijd! Dus is het handig om de kern van jezelf te ontdekken.

Waarom je de dingen doet die je doet en vooral waarom je liever sommige dingen niet doet. Ofwel, op basis van deze testen worden een hoop keuzes gemaakt, voor je carrière als ook voor je prive. En vaak worden deze testen niet ingezet omdat je zo lekker in je vel zit, dus de context van waaruit je denkt speelt dan ook nog mee.

Hoe mooi de tools en methodes ook je ondersteunen in je eigen ontwikkeling of in het talent en competentiemanagement binnen je organisatie, zorg dat je dit doet op een fundament dat de onderlaag van de persoon pakt. KernTalenten doen dat en omdat we als enige methode terug in de kindertijd vanuit de positieve benadering de talenten ontleden krijg je zonder ruis inzicht op iemands natuurlijke aard, de intrinsieke motivatie en het aanwezige potentieel.

Jij bent een unieke samenstelling en één van de 94 miljard mogelijke profielen, kortom met 7,5 miljard bewoners op deze aarde ben je volledig uniek. Elk KernTalent werkt op de andere KernTalenten in en kan niet op zichzelf bekeken worden.

Geen goed of fout

We spreken aan de ene kant over je Sterke KernTalenten en aan de andere kant over je Kleine KernTalenten. Het gaat over die zaken die je energie opleveren en die je kort gezegd energie kosten. Vaak wordt het verward met Sterke en Zwakke KernTalenten. Maar een KernTalent is in zichzelf nooit slecht, het is zelfs zo dat in bepaalde functies Kleine KernTalenten best heel handig kunnen zijn.

Neem bijvoorbeeld een politieagent, het is handig als hij/zij niet met alle winden mee waait maar gewoon de orde handhaaft, want dat is de taak. Een ander mooi voorbeeld is de bankier die niet alles in de waagschaal legt en enorme risico’s neemt met andermans geld. De gevolgen kennen we hiervan ;-). Als laatste voorbeeld nemen we de stervensbegeleider die gepaste afstand moet houden op emotioneel niveau, kan diegene dat niet dan neemt deze persoon al het leed op de schouders en wordt het werk op den duur snel belastend.

Er zit dus geen goed of fout in elk KernTalent en dat zal voor jou even wennen zijn waarschijnlijk want zo zijn we vaak wel opgevoed door onder andere onze ouders en het schoolsysteem.

Het gaat niet over competenties en vaardigheden

KernTalenten geven niet aan of je iets ook daadwerkelijk kán, dus met andere woorden of je die competenties of vaardigheden al hebt. Het vertelt wel of het in jouw aard en potentie ligt en of je er energie uit haalt. KernTalenten vragen altijd oefening om er ook daadwerkelijk competent in te kunnen worden.

KernTalenten kunnen dus ook verborgen en niet ontdekt zijn. Of je kán iets wel, maar het geeft je geen energie en levenslust omdat het geen sterk KernTalent is. Welke KernTalenten je hebt, kan jij niet beïnvloeden, omdat deze voor de geboorte en tot het vierde levensjaar zijn vastgelegd.

Op de ontwikkeling van je KernTalenten heb je wél invloed. In hoeverre je ze kan  ontwikkelen, wordt mede bepaalt door je intellectuele capaciteiten: hoe hoger deze zijn, hoe beter/excellenter je KernTalenten kan ontwikkelen. Ook opvoeding, ouders, vrienden, je werk en alles wat er in je leven op je pad is gekomen, beïnvloedt de ontwikkeling van KernTalenten.

Het gaat niet om gemiddelden

Binnen de KernTalentenmethode kijken we anders naar talent, maar dat heb je ondertussen vast al wel doorzien, verwacht ik. Het gaat niet om een gemiddelde of hoe goed je ergens in bent. We hebben jouw DNA in kaart gebracht met jouw ontwikkel potentieel. Daarnaast leggen we ook de invloed uit van de andere KernTalenten. Neem als voorbeeld het eerste cluster creativiteit.

Er zijn mensen die zich niet creatief vinden terwijl ze wel beschikken over het KernTalent ‘Nuttige creativiteit’ en ‘Mentale creativiteit’, maar niet een sterke ‘Esthetische creativiteit’. Iets moois freubelen vinden ze dan niet echt tof, het gaat hen immers niet om de schoonheid, ze willen gewoon dat het goed werkt.

Vergelijk je iemand met de drie sterke KernTalenten op het cluster creativiteit ten opzichte van een ander die daarin ‘maar’ één of twee sterke KernTalenten heeft dan wil dit niet zeggen dat de één meer creatief is dan de ander. Ze zijn vooral verschillend in hun creativiteit.

Een voorbeeld: iemand die zijn badkamer zelf renoveert of laat renoveren en slimme creatieve oplossingen heeft gevonden, hoeft niet minder creatief te zijn dan de persoon die mooie taarten bakt of de schrijver van een diepzinnig literaire boek. Diegene is anders creatief.

Hoe zo schaduwkanten en valkuilen

Je kent de termen vast wel. Ze geven bij ons nogal jeuk. In gesprekken komen ze het vaak langs en het onderliggende idee is dat je vanuit een typologie valkuilen hebt of dat je schaduwkanten kent. En als het daarbij zou blijven dan is het nog geeneens zo erg.

Waar het mis gaat is dat mensen jammer genoeg graag het glas half leeg willen zien en niet half vol. Dus het briljante en unieke dat je de wereld te bieden hebt wordt letterlijk overschaduwd door de schaduwkant en valkuilen. En dat is zo ontzettend jammer want dat resulteert erin dat je nog steeds jezelf niet kunnen omarmen en respecteren om wie je diep van binnen bent.

Wat dan ook nog gebeurd is dat je het advies krijgt om aan die schaduwkanten te werken of dat je de valkuil nog moet oplossen. Daar geloven wij dus niet in. Wij vinden dat zonde van je tijd. Je steekt je moeite en energie dan in iets wat je niet echt verder brengt . Alle tijd die je besteed om van je valkuilen af te komen of rekening te houden met je schaduwkant zorgt ervoor dat je die niet kan steken in je sterke punten.

Daarnaast ondermijnt het je eigenwaarde en zelfbeeld en geeft het je ruimte als excuus om de juiste dingen niet te doen. Wees jezelf, respecteer jezelf en omarm jezelf inclusief je schaduwkanten, valkuilen of wat dan ook en laat dat er niet van afhangen om jezelf te ontwikkelen op basis van wat je wél in huis hebt.

Omarm je talent

Er wordt in onze maatschappij snel gedacht in hokjes en in goed of fout. We wensen bijvoorbeeld graag een empathische collega, wat dit dan eigenlijk precies inhoud weten we vaak niet helemaal, maar het is toch wel vaak een harde voorwaarde. Ben je minder empathisch dan mag je bijvoorbeeld op cursus om je skills bij te schaven, en dat geldt ook voor timemanagement of verdieping in je vakgebied.

De kunst is echter om jezelf te omarmen, inclusief je kleine KernTalenten. Dit is wie je bent en wat jou uniek maakt. Al de tijd dat je sleutelt aan je kleine KernTalenten en daar je energie in steekt, kun je niet leven vanuit je sterke KernTalenten. Uiteraard heb je skills nodig en kan het zinvol zijn om die te verbeteren, maar echt vaak juist niet. Zo zal bijvoorbeeld een collega met een sterk KernTalent ‘Verkopen en overtuigen’ iemand met een half of klein KernTalent snel overklassen.

Kortom, waardeer juist elkaars kracht, zet daar op in en leer ondertussen elkaars energievreters te respecteren. Dit kan alleen wanneer je zelf weet hoe je in elkaar zit en dit goed en positief onder woorden kunt brengen naar de mensen om je heen, of het nu werk is of thuis.

Hoe pakken wij het aan

Selecteren van (nieuwe) medewerkers

Ontwikkelen van jezelf en/of van je medewerkers

Het start met een online vragenlijst als opwarmertje, vervolgens wordt je in twee uur uitgevraagd over je spelactiviteiten uit je kindertijd. Met een diepte-interview lopen we dan in vogelvlucht door je leven.

Op basis van deze informatie ontvang je een uitgebreide analyse op je deurmat die we nabespreken. Om je inzichten te concretiseren nodigen we je gedurende een jaar drie keer uit voor een verdiepingssessie.

Waar nodig ondersteunen wij in de loopbaanstappen, het optimaal samenwerken binnen het team en de werving van de juiste medewerkers.

Samenwerken met je collega's en/of de samenwerking aansturen

KENNISMAKEN / VRIJBLIJVEND SPARREN
plan direct je afspraak in de online agenda

Waarom je met ons wilt werken

Wij nemen alleen met het beste genoegen

Dat geld voor onze eigen professionele ontwikkeling maar ook hoe wij werken met onze klanten. Eerst kort over onze eigen ontwikkeling. We voeren intervisie met elkaar, leren elk jaar de laatste kneepjes van ons vak van Danielle Krekels en andere top analisten, delen onze kennis in de community van KernTalentenanalisten en investeren waar nodig in de juiste skills. Kortom we houden van ontwikkelen, ook als het gaat om onszelf.

We nemen alleen met het beste genoegen, dat zegt ook iets over het resultaat dat we willen bereiken. Wij zijn pas tevreden wanneer de KernTalenten geïntegreerd worden in het leven en dat gaat vaak niet van vandaag op morgen. Fietsen ging ook met vallen en opstaan en voordat iemand fatsoenlijk autorijd kost dat ook wel even tijd. Dus kortom, we begeleiden onze klanten om de inzichten te integreren.

Wij werken vanuit het vier ogen principe

Wij werken intensief met elkaar samen. Bij elk verslag wordt altijd actief meegelezen door één van onze andere KernTalentenanalisten. Op deze manier voorkomen we blinde vlekken en halen we het optimale uit de analyse. Dit noemen we het vier ogen principe.

Ons vak blijft  mensenwerk en samen zijn we scherper, vullen we elkaar aan en zorgen we ervoor dat we elke dag beter worden. Maar het geeft jou ook de garantie dat je het optimale uit je traject haalt en/of het meest rendement behaald als ontwikkelmethode binnen je team of de organisatie.

Wij werken vanuit onze kennisbank

Binnen Ambitie aan zet! werken wij met elkaar vanuit een kennisbank. Alles wat we schrijven slaan we op. Hoe dit werkt? Bij het samenstellen van je verslag krijgen we eerder geschreven teksten voorgesteld, deze kunnen we overnemen. Zo zetten we de basis vlot neer en gaan daarna nauwkeurig door het hele verslag en lezen het grondig door en vullen dit aan met onze nieuwste inzichten en met koppelingen die nog niet eerder zijn gelegd.

Onze rapportages zijn persoonsgericht en opmaat gemaakt. Bij ons krijg je geen standaard rapportage op basis van scores. Natuurlijk maken we gebruik van het grote aantal analyses dat we al hebben mogen maken. Al deze kennis gebruiken we om voor jou een rapportage te maken waar jij mee verder kunt, we. Geloven niet in eenheidsworst. Iedere persoon is uniek.

Op deze manier werken wij continu onze kennis bij en zijn wij in staat om dit met elkaar te delen. En uiteraard werkt het sneller doordat briljanten teksten worden voorgesteld in plaats van te worden opgezocht. Zo leveren wij directe inhoudelijke meerwaarde naar onze klanten en voor onze klant houden we meer tijd over.

Het is onze corebusiness

Het uitvoeren van KernTalentenanalyses is bij ons het kloppend hart. Dit is de basis die we gebruiken bij de vertaalslag naar persoonlijke ontwikkeling, teamontwikkeling en werving en selectie. Het is een specialistisch werk om de KernTalenten in kaart te brengen en we zeggen gekscherend ook wel dat een ‘KernTalentenanalyse geen kinderspel is’ omdat je letterlijk speelt met levens.

Daarom hechten we zoveel waarde aan onze eigen persoonlijke ontwikkeling en de onderlinge samenwerking. Maar daarnaast betekend deskundigheid ook meters maken en zorgen dat we meters blijven maken. Je bent minder gerust bij een hart operatie met een chirurg die weleens deze ingreep heeft gedaan.

Wij vinden het belangrijk dat jij er gerust op mag zijn dat je je bij ons in goede handen bevindt en dat is de reden dat het afnemen van analyses bij onze corebusiness hoort omdat we het wekelijks, zo niet dagelijks doen.

Wij zijn absoluut niet de goedkoopste

We vinden dat dit gezegd moet worden. Wil je graag een KernTalentenanalyse ondergaan dan hebben wij concullega’s die het voor minder doen. Wij geloven in ‘goedkoop is duurkoop’ en investeren zelf jaarlijks veel in onze ontwikkeling zodat wij de beste zijn en blijven.

Wij geloven niet in een quick-fix maar ondersteunen je actief bij het intrinsiek maken van de verworven inzichten zodat het niet het zoveelste ding is dat in een laatje terecht komt. Daarvoor zijn de inzichten die je krijgt te kostbaar.

Wij geloven in het gebruik van een sterk en onderscheidende methodiek die zorgt dat je ook echt goede fundamentele keuzes kunt maken nu en in de rest van je leven.

Wij geloven in het vier ogen principe, elkaar versterken en het onderling delen van kennis en zijn elke dag gericht om onze producten sterker te maken door het leveren van meer inhoud en toegevoegde waarde.

Wij geloven in de kracht van externe onafhankelijkheid ten opzichte van de organisatie, bij het afnemen van een analyse en de vervolggesprekken en/of teamsessies moet alles gezegd kunnen worden zonder enige vorm van terughoudendheid.

Kortom, wil je het maximale uit jezelf of uit je team halen en keuzes maken op een goed en stevig fundament met een onderscheidende methode en alle inzichten ontvangen om verder te komen, dan gaan we graag met jou, je team of je organisatie aan de slag.

Waar kunnen we jou mee helpen?

Je interesse in wat wij doen en hoe wij werken is waarschijnlijk niet voor niets. Wij zijn reuze nieuwsgierig wie jij bent en wat we voor elkaar kunnen betekenen.

  • Heb je vragen?

   Bel ons, wij helpen je graag verder:
   038 380 10 20

  Home · Privacy · Disclaimer · Contact
  © 2016 AMBITIE AAN ZET! - ALLE RECHTEN VOORBEHOUDEN