Nee! Durf jij het?

Nee zeggen. Het blijft een lastig iets. Met nee geef je een grens aan, laat je je kwetsbaarheid zien, loop je risico en maak je, hoe gek het ook klinkt, contact met de ander. Hoe moeilijk ook, nee (leren) zeggen is ontzettend waardevol.

Alleen als je nee durft te zeggen kun je tegen de juiste dingen ja zeggen. Een treffende uitspraak die mij triggert, want hoe doe je dit nu eigenlijk?.

Een peuter kan het
Het gedrag van een peuter is exemplarisch. Een peuter komt op een bepaald moment in zijn ‘nee – fase’. En dan is elk antwoord een harde nee. Zelfs als iets wordt aangeboden dat de peuter graag zou willen, zoals een ijsje, kost het hem moeite om met ja te antwoorden. Kortom, de peuter heeft ontdekt dat hij nee kan zeggen tegen de grenzen van zijn ouders.

We hebben het dus allemaal geleerd, maar waarom doen we het nu zo weinig? Hoe kan het dat we te vaak dingen doen die we niet leuk vinden en waar we met regelmaat ongelukkig van worden?

De drol op jouw oprit
We vinden dit niet op elk vlak even lastig. Stel dat je buurman bij het uitlaten standaard zijn hond een drol laat leggen op jouw oprit. Dat maakt je waarschijnlijk woest en je gaat op de uitkijk staan om hem op een heterdaadje te betrappen. Wanneer het weer gebeurt maak je goed duidelijk dat dit níet gewaardeerd wordt. ‘Wie denk je wel niet dat je bent?!’

Je communiceert ‘nee’ en geeft een duidelijke grens aan. Maar dit gaat over je oprit, over je buurman, maar hoe zeg je nou nee op je werk tegen een collega of tegen je leidinggevende?

Conflicten en afwijzing
Door de jaren heen hebben de meeste van ons geleerd dat nee zeggen leidt tot een conflict of afwijzing en dit willen we vaak koste wat het kost vermijden. Alles voor de goede lieve vrede. Consequenties hiervan kunnen zijn dat we taken uitvoeren in ons werk die eigenlijk niet bij ons passen of gedrag tolereren van collega’s dat we eigenlijk niet horen te pikken.

Professionals zijn sneller geneigd zich te confirmeren omdat dit nu eenmaal zo hoort binnen de club. Maar wanneer je werkt vanuit jouw talenten, je kracht en je karakter met het woord ‘nee’ in je repertoire slurpt je werk veel minder energie, haal je er meer voldoening uit en kun je langer mee.

Krijg directe invloed op je leven
Als je nee durft te zeggen bepalen anderen niet hoe je leeft en werkt, maar heb je directe invloed op je eigen ontwikkeling. Je hebt wel de volle 100% overtuiging nodig in de kracht van je eigen talenten en kwaliteiten en de drive om die in te zetten in je werk.

Want alleen dan krijg je de waardering die er toe doet en ben je niet meer de loonslaaf zonder passie die werkt om het volgende functioneringsgesprek te overleven. Wil jij jouw unieke kwaliteiten ontdekken zodat je beter je grenzen leert bewaken en tegen de juiste dingen ja gaat zeggen? Ik help je graag!

Meld je nu aan voor een gratis “Ambitie aan zet” gesprek waarin ik samen met jou kijk wat je situatie is en of mijn aanpak aansluit bij jouw ontwikkelvraagstuk. Het gaat heel makkelijk, want je legt je afspraak direct vast in mijn onlineagenda. Ideaal!