Droom alsof er geen morgen zal zijn

We verbannen de dromen naar morgen en later
Maar doet het je stiekem geen pijn
Dat je dan pas zou doen wat je altijd al wou
Als er nooit meer een morgen zou zijn.

Marco Borsato

Ik las dit en het raakte me diep. Want het is zo herkenbaar bij mezelf om dromen naar morgen en later te verbannen. Om mij heen zie ik dit ook bij veel mensen gebeuren. Is dit herkenbaar voor jou? Wat maakt dat jij het toch niet gaat doen, je droom najagen? En wat zou er gebeuren wanneer er geen belemmeringen zijn, wanneer iedereen wel zijn dromen zou leven?

Niet langer dan 5 jaar bij dezelfde werkgever

Ik herinner me een klant die bijna tien jaar bij dezelfde werkgever werkte in dezelfde functie. Ze had zichzelf belooft, voordat ze met werken begon, om niet langer dan vijf jaar bij dezelfde werkgever te werken. Maar bijna tien jaar verder, en ze zat er nog. Ze vond haar werk niet vreselijk en had het op zich naar haar zin. Maar toch knaagde er iets.

We gingen met elkaar in gesprek over de momenten in haar leven waar ze trots op was. Hier kwam elke keer hetzelfde ding naar boven en dat was fotografie. Het eerste waar ze voor gewerkt en gespaard had, was bijvoorbeeld een fotocamera. En ze had een vrij concreet beeld van wat ze met die fotografie wilde.

Realiteit heeft de droom ingehaald

Ik vroeg haar waarom ze dit aan de kant had geschoven en er niets meer mee deed. Ach ja, het was een droom, maar niet voor nu. Ze was getrouwd en had de zorg voor drie kinderen en haar werk bracht een deel van het gezamenlijk inkomen binnen. Nee, het was meer een leuke hobby waar ze nu ‘even’ niets meer mee deed. Maar door die gesprekken, merkte ze dat haar droom weer tot leven kwam.

En natuurlijk, nu ineens fotograaf worden was geen optie. Maar dat hoeft ook niet. Haar droom wordt niet in één keer de praktijk, daar mag ze naar toe werken. Eerst weer eens een goede camera kopen en wat vaker fotograferen. Een introductie cursus volgen, de fotovakschool afronden en vervolgens haar eigen bedrijf starten. Dat is waar ze nu is!

Die droom die weggeschoven was, is nu ineens geen droom meer en ik ben ontzettend trots op haar. Het wordt nu werkelijkheid! Doordat ze met de eerste stap begon is haar droom wakker gekust, nu kan ze verder wandelen.

Ik daag je uit

De vakantie staat voor de deur. En als jij straks lekker op vakantie bent, je even niet bezig hoeft met je werk, je dagelijkse beslommeringen en alles even los laat. Wanneer je door de bergen wandelt, op het strand ligt, voor je tentje op de camping zit. Dan daag ik je uit, begin eens met dromen! En denk dan na over dat lied van Marco Borsato:

Als er nooit meer een morgen zou zijn.
En de zon viel in slaap met de maan
Heb je enig idee wat het met je zou doen
Als je nog maar een dag zou bestaan.

Laat mij je op weg helpen

Heb jij al een idee wat die droom is, maar heb je geen idee waar je moet beginnen? Misschien heb je geen idee wat jou droom is, maar weet je dat het in ieder geval niet is dat wat je nu doet. Neem gerust contact met me op.