Allemaal Mensen

Allemaal mensen


Ik hoorde laatst iemand zeggen ‘Mensen met passie willen deze graag delen’. Bij mij gaan de nekharen overeind staan bij zo’n uitspraak. Het is een nogal generaliserende en oordelende uitspraak. Eigenlijk zorgt het voor hokjes: ‘Iemand deelt niet, dus heeft geen passie’ en ‘Iemand deelt wel en heeft een passie’. Ik ben allergisch voor ‘hokjestaal’, wat overigens niet betekent dat ik me er zelf nooit schuldig aan maak. Hokjestaal doet zoveel af aan wie iemand echt is.


In mijn adolescentie heb ik een tijd vrij intensieve groepstherapie gehad. Met intens bedoel ik drie volle dagen in de week. Er waren daar nog zo’n 30 -40 anderen, allemaal verdeeld in subgroepen. Ik heb daar het één en ander geleerd over mezelf. Maar het belangrijkste wat ik daar geleerd heb, is van de anderen. Mensen doen, voelen en denken hele rare dingen, die vanuit hun perspectief verklaarbaar en logisch zijn.


Ik heb daar geleerd dat ik vanuit mijn perspectief nooit iemand kan en mag veroordelen over wat iemand doet, voelt of denkt. En al helemaal niet op basis van wat ik aan de buitenkant zie. Je kunt je voorstellen dat wanneer je zo intensief met elkaar therapie hebt, je verder gaat dan dat wat aan de buitenkant zichtbaar is.


Dat is denk ik ook waarom ik zo enthousiast ben over de kerntalentenmethode. Je kijkt niet naar de buitenkant en geeft daar een oordeel over. Je laat ook niet iemand een oordeel over zichzelf geven. Maar je haalt al die ruis weg van wat je aan de buitenkant ziet, van wat er als het ware aan de buitenkant is opgeplakt. En van wat de maatschappij, jezelf en anderen van iets vinden wat ze zien.


Als analist krijg ik een sneak peak op iemands binnenste en probeer dat zichtbaar te maken, zodat iemand zichzelf kan zien, zonder alle ruis van zichzelf, de stemmen van anderen en gepsychologiseer van ogenschijnlijke tekortkomingen. Het helpt om de wereld beter te begrijpen en om mensen te zien vanuit de waarde die ze hebben.


Kerntalenten helpt om los te komen van waardeoordelen en oordelen over iemands intenties en motieven. Dat iemand met alle winden meewaait, maakt hem niet slap of iemand zonder ruggengraat. Iemand die gaat stotteren, zweten en gaat blozen als hij iets moet presenteren is niet zozeer onzeker of verlegen. Iemand die doelgericht is en minder rekening houdt met het belang van anderen, graag controle heeft en niet wil meebewegen is niet per se een narcist.


We zijn allemaal mensen die gewoon ons best doen om het leven te leven. Hardwerkende mensen die liefhebben en geliefd willen zijn. Die fouten maken, die niet perfect zijn, die mensen kwetsen zonder dat zo te bedoelen of zich daarvan bewust te zijn. Maar we zijn wel allemaal verschillend en dat maakt het soms lastig om de ander te begrijpen. En wij #Ambitieaanzet! willen mensen helpen om zichzelf en de ander beter te begrijpen, zodat je niet elkaar hoeft te oordelen, maar de ander en jezelf in waarde kan laten.